Skoledatakonferansen 2023

Utforsking av skoledata og kunstig intelligens!

Skoledatakonferansen (SDK) er en arena for utveksling av perspektiver, idéer og innsikt knyttet til bruk av data i utdanningssektoren. I en tid der utdanningslandskapet er i rask endring, med kontinuerlig utvikling av ny teknologi og nye reguleringer, gir SDK et verdifullt rom for å utforske muligheter og begrensningene. Gjennom en rekke inspirerende sesjoner og interaktive diskusjoner, vil konferansen gi deg en dypere forståelse av hvordan skoledata kan bidra til å forme fremtidens praksis.

Sentrale spørsmål som vil bli utforsket under konferansen inkluderer:

  • Kan kunstig intelligens anvendes på skoledata?
  • Hvordan kan denne teknologien styrke og berike læringsopplevelsen?
  • Hvordan kan KI avlaste det manuelle arbeidet med nødvendig rapporterings- og dokumentasjonskrav? 
  • Hva skjer når KI brukes på aktivitetsdata fra digitale læremidler og skoledata fra NKVS? Hva er forskjellene her? 

Vi inviterer deg til å bli med oss på Skoledatakonferansen for å dele dine tanker, ideer og perspektiver. Vær med på å utforske en spennende reise mot en mer nyskapende, tilpasset og bærekraftig utdanning. Uansett om du er en pedagog, en teknologientusiast eller en forsker, er du hjertelig velkommen. Sammen kan vi drive diskusjonen, dyrke innsikten og forme veien mot en mer dynamisk, tilpasset og nyskapende utdanning.

Om Skoledatakonferansen

– der pedagogikk møter teknologi for å forme fremtidens utdanning!

En ferdsskriver, ofte kalt «svart boks», er et apparat som er montert i fartøy for å registrere data om fartøyet og turen. Nyere svarte bokser, i form av datadrevne modeller, har ingen regler som er programmert inn på forhånd. I stedet lærer maskinene seg regler på egenhånd. Forskjellen er at disse reglene ofte ikke er forståelige for mennesker – derfor kalles de svarte bokser. En «hvit boks», XAI (Explainable AI), forsøker derimot å bygge inn begrensninger som gjør maskinlæringen mer transparent.  

Skoler og klasserom har også blitt beskrevet som svarte bokser, slik Paul Black og Dylan William gjorde i 1998, når den banebrytende boken (Inside the Black Box) om formativ vurdering kom. Vi vet at enkelte ting går inn i disse skoleboksene, f.eks. fagstoff, tid, foreldreforventninger, tester, lærere, vurdering, skoleledelse m.m. og vi forventer at bestemte ting kommer ut av dem igjen etter en stund, særlig en videreutvikling av elevenes faglige og sosiale kompetanser. Men hva er det med de komplekse interaksjonene som finner sted inne i disse boksene som er mest ansvarlig for forskjellen på det som kom inn og det som kom ut? Hvem er bedre egnet til å si noe om dette enn elevene og lærerne selv? 

Svaret som vanligvis gis er at det er opp til lærerne. De må få innsiden – av enkelteleven og klasserommet – til å virke bedre. De må forstå hva det er som foregår på innsiden av hver enkelt elev. Hvordan lærer hver enkelt elev? Hvordan har de det? Hva motiveres de av? Hvilke forkunnskaper har de med seg? Hvilke læringsstrategier benytter de seg av? Dette er som kjent krevende arbeid. 

Har egentlig kunstig intelligens (KI), på tross av svart-boks-problemet, potensial for å bidra til bedre, mer tidsbesparende og treffsikker analyse av skoledata? Hvilke typer skoledata? Og til hvilket formål? Hva slags analysekompetanse trenger skolene i kvalitetsutviklingen fremover, og kan KI bidra til å redusere kravene til analysekompetanse hos de ansatte i skolen? I så fall, hvordan forebygge blind tillit til KI sine analyser og konklusjoner?  

Hvordan komme seg til lokalet

Skoledatakonferansen holdes på hovedscenen på Union Scene i Drammen, Grønland 60, 3045 Drammen. Drammen har flotte transportmuligheter fra flere steder da Drammen er et av Norges største knutepunkter når det kommer til tog og buss.

Vi anbefaler alle å reise med kommunal transport til konferansen da dette vil hjelpe med redusere karbon utslipp. Lokalet er lett tilgjengelig, spesielt med tog.

hovedscenenv1

Med tog

Drammen Stasjon ligger 850m unna lokalet.  Vi anbefaler å planlegge turen gjennom VY appen eller Go-Ahead.

Train

Med buss

Drammen Busstasjon ligger 550 m unna lokalet og Bangeløkka bussholdeplass ligger 2,1 km unna. Vi anbefaler å planlegge reisen gjennom https://www.brakar.no/. Brakar reise app, HUSK! Å laste ned brakar billett app.

For reisende fra Sørlandet som velger å ta bussen til bangeløkka anbefaler vi å planlegge reisen gjennom: Nor-Way bussekspress, Sørlandekspressen VY og Lavpris ekspressen.

Bangeløkka ligger litt lenger unna så det kan være nødvendig å bestille taxi fra bangeløkka til union scene. Ring 05060 eller last ned app for å bestille taxi. Vanlig 1-4 person taxi koster ca 130kr fra bangeløkka til lokalet.

Bus

Med bil

Union Scene ligger på Grønland i Drammen, adressen er Grønland 60, 3045 Drammen. Det finnes Gateparkering eller parkeringshus Aimo Park Union Brygge som har adresse Grønland 39, 3045 Drammen.

OBS! Det er mulig å bruke EasyPark både for gateparkering og i parkeringshuset. Aimo Park Union Brygge bruker også Aimo park easy for sømløs betaling. Det er ca 100 m mellom parkeringshuset og Union Scene.

Car

Overnatting

Hoteller i Drammen

Comfort Hotell union Brygge

65 m unna lokalet

comfort

Scandic Ambassadeur Drammen

650 m unna lokalet / 260 m unna drammen togstasjon

scandic logotype

Quality Hotel River Station

1 km unna lokalet / 140 m unna drammen togstasjon

quality hotel

Clarion collection Tollboden

1,3 km unna lokalet / 750 m unna drammen togstasjon

clarion